Top 9 tips voor een strandvakantie in Italië

Italië is een ideale plek. Dat vinden de ruim 32 toeristen die het land jaarlijks bezoeken ook. De republiek, met een immense geschiedenis, is één van de meest populaire bestemmingen van de wereld. Natuurlijk: er is Venetië, er is Rome, de meren, de natuur, maar wij richten ons op iets anders. De stranden. Want met een ideaal klimaat en het beste wat strandcultuur te bieden heeft, is Italië de standvakantie-plek bij uitstek. Om goed voorbereid te zijn op een strandvakantie in Italië, verstrekken we graag tips. We zetten de beste negen tips op een rijtje.

1. Onzichtbaar
De belangrijkste tip is dat de mooiste stranden niet makkelijk te vinden zijn en maar goed ook. Behoud van pracht en vermijding van massatoerisme zijn het gevolg. Verzamel dus bij locals wat advies over mooie plekken. Maar het is ook raadzaam om je gewoon te laten verrassen. Achter elke hoek schuilt weelde in Italië.

2. Verken de Laars
Zuid-Italië biedt eigenlijk alles. Ongeveer 20% van het toerisme eindigt in dit prachtig stukje van de republiek. Onze tip is om een fly-drive te doen. Vlieg Italië in en huur een auto. De omgeving leent zich namelijk ontzettend goed om het met de auto te verkennen. De afstanden zijn net te groot en onhandig om het via openbaar vervoer te doen. Ontdek Bari, met basilieken en vissershavens. Matera, met de Benedictijnse abdij. Alberobello, het stadje dat erkent is door UNESCO. En uiteindelijk: Gargano, met de Trimitische eilanden waar je ook kunt duiken. Maar met name liggen hier de fabelachtige stranden. La Farfalla Bianca, een magische plek aan het water. Geniet, tussen amandelbomen op een wit strand, van het sublieme uitzicht.

3. Ultieme strand
Wil je je echt op de Malediven wanen? Salento is de plek om te bezoeken. De Punta Prosciutto is een strand dat kilometers reikt en vrij toegankelijk is. Schitterende hoge rotsen en een azuurblauwe zee. Bij Percoluse is het onmogelijk om witter zand of blauwer water te vinden. Ga je in het voorjaar? Dan wandel je tussen witte lelies en bloeiende acacia’s.

4. Eilandleven
Natuurlijk: Sicilië is mooi, leuke dorpjes en een indrukwekkende cultuur. Echter biedt het eiland ook prachtige stranden zoals in de omgeving van Taormina. Taormina ligt op een berg, maar is ondanks dat de oudste badplaats van het eiland. Het Mazzaro-strand (tussen Messina en Catania) en het eilandje Isola Bella zijn immens populair. Het zijn kiezelstranden, maar het water is er kalm. Het noordwesten van het eiland is afgelegen, maar biedt wel prima stranden. Haal wel even je taalgidsboekje uit je handtas om je verstaanbaar te maken!

6. Lokaal
Ga altijd voor lokaal. Dit biedt een exclusievere ervaring en levert een memorabele vakantie op. Vermijdt dus de all-in reizen waarmee je met andere Nederlandse reisgenoten bar weinig van de cultuur meekrijgt. Bewegingsvrijheid is een ander voordeel. Toegegeven: het doet een beroep op je dapperheid.

7. Lokaal II
Om meteen op het lokale element in te gaan: aan de voet van natuurpark Monte Conero ligt Sirolo. Dit is bekend bij Italiaanse toeristen en niet zozeer de buitenlandse toeristen. Een insider-tip dus. Langs de zee richting Numana, ligt een haventje. Daarnaast een breed zandstrand. Ideaal om op je sandalen rond te kuieren, maar ook natuurlijk om de nodige zonontspanning te pakken. De stranden zijn goed uitgerust en bieden de ideale Italiaanse strandvakantie.

7. Toscaanse droom
Er zijn mensen die zweren bij Toscane. De Italiaanse versie van de vakantieman heeft dit sentiment ondersteunt door de stranden van de regio Toscane uit te roepen als beste van het land. Capalbio is dus de bestemming voor de echte strandliefhebber. Daar komt het je aan niets tekort. Marina di Montalto en Chiarone zijn aanraders.

8. Lust voor het oog
Camogli (Ligurië) is een dorpje. Klein en knus. Echter is het een lust voor het oog. Zowel de zee als het dorpje, dus op het strand kun je je ligstoel ook richting het dorp plaatsen! Het heeft een vissershaven en de lekkerste restaurants met authentiek eten. Iets verder kun je de baaien bezoeken die je vanaf de kliffen gadeslaat. Let op bij Monterosso: het is absoluut mooi, maar ook druk met toeristen. Ideale plek om ook Vernazza of Corniglia te bezoeken.

9. Dolfijnen spotten
Dit kan gewoon in Italië. Ook de potvis is te spotten. Beste plek hiervoor is de Ligurische zee of op Sardinië. Juni en september zijn de beste maanden hiervoor. Er zijn diverse aanbieders. We raden je sterk aan om vooronderzoek te doen, want er zijn regels als het gaat om dolfijnen of walvisspotten. Sommige operators komen dichterbij de dieren dan voorgeschreven, wat zorgt voor lawaai en een enkele keer ook fysieke schade bij de dieren. Kijk uit naar gerenommeerde operators die de regels in acht nemen. We adviseren RivierAline (San Remo) of Blu West-Whale Watch (Imperio).